Popronde Groningen: goede sfeer en leuke bands

Van reclamemuziek en trash tot gipsyswing en collegerock

Voor 3VOOR12 Groningen, door Matthijs Sorgdrager, zaterdag 21 oktober 2006

Alle foto's door Bart Gremmen

Het leuke van de Popronde is natuurlijk dat je leuke bandjes ziet, maar je komt ook nog eens ergens. Wanneer kom je nou in café Het Café of het Hooghoudt Proeflokaal? Daarbij komt ook dat de combinatie leuke bandjes plus leuke kroegen vaak erg gezellig uitpakt.

De avond begint in Café Buckshot met de band Cool Genius. Zij maken typische 'reclamemuziek' en doen vooral het eerste deel van hun naam eer aan. De muziek is hartstikke cool, maar meer dan leuke deuntjes is het toch niet. En het is allerminst geniaal. Druk is het wel. Bij het eerste concert van de Popronde kun je letterlijk geen vin verroeren.

Dan is het tijd om naar O'Ceallaigh te gaan, waar de tweemansformatie Lo-Lite optreedt. Ze spelen met hun combinatie van blues, punk en trash typische one man band muziek. Opgefokt, overstuurd, melodieloos, vies en slordig, en daar moet je maar tegen kunnen. Ondergetekende doet dat absoluut.

In Het Café speelt de Nederlandstalige feestband Nou En. De muziek is erg voorspelbaar, nogal amateuristisch en niets bijzonders. Maar het weinige publiek dat er op afgekomen is, lijkt het wel te waarderen.

Op weg naar Chaplin's Pub komen we nog langs het Hooghoudt Proeflokaal, waar La Manouche optreedt. Wat een opluchting, vergeleken bij de vorige band. De gipsyswing die deze heren maken is oprecht en lijkt geïnspireerd door Noord-Italiaanse volksmuziek. Wat ook erg belangrijk is, en wat bij de andere bandjes soms mist, is de techniek. Deze oude mannetjes spelen zo goed dat het onmogelijk is niet van ze te houden.

Dan is het tijd voor de laatste band van de avond (ook journalisten worden moe): Yukka. Zij spelen in Chaplin's Pub en ze spelen vrolijke, opgewonden en pretentieloze collegerock. Weinig anders over te zeggen dan: hartstikke leuk! En zo sluiten we de Popronde 2006 af. Op naar de volgende editie.

Link--> 3VOOR12 Groningen

Cool Genius, Buckshot

 

 

Mr. Love & The Stallions, Pudding

Popronde in Groningen zonder Awkward I

Groningse singer/songwriter zet zinnen op Grote Prijs

Voor 3VOOR12 Groningen, door Jeroen Willems, woensdag 18 oktober 2006

Waarom speel je niet in je voormalige thuisbasis Groningen (Djurre woont nu in A'dam)?
"Het liefst had ik in elke Popronde-stad opgetreden, maar het hangt er vanaf welke kroegen er meedoen. Uitbaters van kroegen willen toch liever een feestband dan een singer/songwriter. Ik speel daarom maar een paar keer tijdens de Popronde."

Waarom doe je mee aan de Popronde?
"Koen van het Subroutine-label had mij er op geattendeerd. Ik wist niet eens meer dat ik me had opgegeven, maar ik ben nu blij dat ik meedoe. De optredens in Utrecht en Nijmegen waren te gek. Ik speelde daar samen met Lucky Fons III, die echt heel goed is. Verder weet je nooit wat er nog achter weg komt. Bij optredens zitten vaak boekers te kijken."

Zijn die optredens ook een soort voorbereiding op de finale van de Grote Prijs?
"Eigenlijk sleutel je bij elk optreden aan je set, dus ook tijdens de Popronde. Voor mij is het belangrijk in wat voor soort tent ik speel. De kleinste podia hebben vaak het minste geluid. Ik speel graag in clubs waar ze weten hoe ze met muzikanten om moeten gaan en waar een goede sfeer hangt, zoals in Vera of in Ekko."

Wat verwacht je van de Grote Prijs-finale?
"Of ik ga winnen? Dat weet ik niet. Ik was eerst heel terughoudend om mee te doen aan de Grote Prijs, omdat het toch een beetje een vleeskeuring is. Toen ik hoorde dat je vijfduizend euro kunt winnen, heb ik me toch maar opgegeven. Voor dat geld moet je toch een mooie thuisstudio kunnen bouwen. Ik ben nu blij dat ik meedoe, want het genereert veel aandacht en andere optredens. Ik maak binnenkort bijvoorbeeld voor het nummer Postpone Postponement een videoclip bij RTV Noord."

Wat mogen wij niet missen tijdens de Popronde in Groningen?
"Ik heb al best veel bands gezien. Wat je echt niet mag missen, is Signe Tollefsen en Maniacs Of Noise. Signe Tollefsen speelt ook in de singer/sonwriterfinale van de Grote Prijs. Kippenvel. Maniacs Of Noise heeft vroeger muziek gemaakt voor computerspelletjes op de Amiga en Commodore 64. De computerdeuntjes worden ondersteund door een VJ. Helemaal te gek."

Link--> 3VOOR12 Groningen

Awkward I (Foto: Merel Bakker)

Maniacs of Noise, Pudding

Leaf, Mr. Mofogo

Xess, Pand 48

Mr. Love & The Stallions, Pudding

Xess, Pand 48