'Bands eigen regio uit zien te werken'

Voor De Gelderlander, door redactie Kunst & Cultuur, vrijdag 15 september 2006

Foto door Bart Gremmen

De eerste editie was in '94. Drie jaar bleef de Popronde een Nijmeegse aangelegenheid. Maar het plaatselijke feestje groeide al snel uit tot een landelijk fenomeen. "We moeten die bands de eigen regio uithelpen."

De Popronde is een kweekvijver voor aanstormend, veelbelovend talent, een opstap naar zowel het festival-als clubcircuit. Een springplank voor nu landelijk bekende namen als Racoon en het jonge Roosbeef en het inmiddels buiten de landsgrenzen opererende Voicst.

Mischa van den Ouweland, initiator van de Popronde en werkzaam bij Stichting Popwaarts: "Het gaat erom bands meer ervaring op te laten doen, te laten spelen voor publiek. Als er buiten de regio wordt opgetreden, dan zie je niemand er op af komen."

"In Principe is het de bedoeling dat we in Nijmegen geen Nijmeegse bands neerzetten. In de meeste steden is het aantal podia gemiddeld toegenomen, en ook hier gaat het heel erg goed."

pEp en Mischa

"Vanavond staan er 48 bands in de Karelstad. Een record, met als grote verschil met voorgaande jaren, dat er nu op meerdere podia twee bands staan."

In plaats van twee sets door één groep, worden er twee groepen per optreden gegeven op hetzelfde podium. En daar worden dezelfde versterkers gedeeld; hetzelfde drumstel gebruikt. "Want al er in het verleden door één band twee sets werd gespeeld, zag je vaak dat het bij het eerste optreden druk was en bij de tweede waren de mensen met het programmaboekje in de hand alweer doorgelopen naar de volgende band in het volgende café. Vaak kwam men niet meer terug." Bijna alle podia in Nijmegen presenteren twee groepen dit jaar. Café Shamrock zelfs vier. Want door wijziging in de ontheffing bleken de optredens in café d'n Aloë niet door te kunnen gaan. Die werden verplaatst naar Shamrock. Daar staat ieder uur een andere band te spelen.

Mischa van den Ouweland kijkt tevreden terug, maar niet rustig vooruit van: het-komt-allemaal-wel-goed.

Elk jaar weer moet er flink aan getrokken worden om de centen op tijd te genereren en het festival creatief aantrekkelijk te houden. Dat betekent bijvoorbeeld heel veel demo's luisteren. "We hebben ongeveer duizend inzendingen, en ik luister alles zelf. Het is leuk om hier in Nijmegen alle café's af te gaan, en bands te programmeren", zegt van den Ouweland nog altijd enthousiast.

Andere deelnemende steden hebben echter een lokale coördinator, die de Ronde aldaar in goede banen moet leiden. "Het gaat goed. Dit jaar zijn er weer vijf steden bijgekomen. In Alkmaar en Leiden doen er meer dan twintig podia mee." Er zijn ook plannen om naar het Belgische uit te breiden. Dat moet volgend jaar of in 2008 gebeuren. "We zijn aan het bekijken hoe we dat gaan doen, maar waarschijnlijk gaat Poppunt Vlaanderen het Belgische gedeelte aansturen. Dat betekent vijftig procent meer steden, honderd procent meer landen."

"Dat is mooi honderdvijftig procent winst. De Popronde wordt vanavond om 20:00 uur in café Merleyn door Roosbeef geopend. Om 19:30 uur is ook de presentatie van de verzamel-cd Popronde 2006." De bezoeker die op tijd aanwezig is, ontvangt een gratis exemplaar.

Link--> De Gelderlander

 

Foto's Popronde Leiden:

El Camino, Bar & Boos

Glenister, De WW

The Kevin Costners, De Twee Spieghels

Next Item, Odessa

Next Item, Odessa

Next Item, Odessa

pEp, De Oude Harmonie

pEp, De Oude Harmonie

Pourquoi Me Reveiller, De WW

Pourquoi Me Reveiller, De WW

Rik van den Bosch

Silence is Sexy, LVC