De geschiedenis van Popwaarts en de Popronde

In 1994 heeft de eerste Popronde in Nijmegen plaatsgevonden, als onderdeel van het Vrij Uit Festival georganiseerd vanuit stichting Culturele Projecten (Stedelijk Centrum voor Kunst en Cultuur De Lindenberg) door Mischa van den Ouweland en Hannes Bögels. Destijds is het als lokaal festival ontstaan vanuit het idee een tegenwicht te bieden voor de massale festivals enerzijds en de eenvormige blues- en jazzrondes in cafes anderzijds. Tevens groeide aldoende het beeld dat er te weinig speelplekken zijn voor beginnende bands, tenzij het een lokale band betreft of een band met enige naamsbekendheid. Om dit te doorbreken werd een festival bedacht dat op basis van het concept (laagdrempelige lokaties, gratis, veelzijdige programmering) publiek genereerd voor (goede) onbekende bands. Het feit dat jaarlijks nauwelijks podia afvallen is tekenend voor het draagvlak in elke stad. De Popronde heeft de eerste drie jaar louter als lokaal evenement plaatsgevonden.

In 1998 werd werd voor de organisatie stichting Popwaarts opgericht. Popwaarts vestigde zich in De Paraplufabrieken: een eigenzinnig cultureel pand met meerdere bedrijfjes (o.a. tattooshop, kapper, motorwerkplaats, pub, fotostudio, theaterburo, label Highland Beats, expositieruimte en meerdere ateliers). De Paraplufabriek heeft Popwaarts in 2004 verruild voor het iets ruimere kantoor in de 2e Walstraat 3 in het centrum van Nijmegen.

Naast de Popronde heeft Popwaarts - met name in de opstartperiode - diverse andere projecten op allerlei vlak georganiseerd. Dit gebeurde in samenwerking met of in opdracht van derden. Zoals Bevrijdingspop in het Valkhofpark, Popinfodag, Rappproject, cd Vitaminic, Troost van Oost, Billy in Bottendaal, smartlappen festival Arnhem, Sunset Billy Amersfoort, coördinatie Openlucht theater De Goffert Nijmegen, Rock & Roll festival in het Openlucht Museum Arnhem, festival Sonsbeekpark Arnhem, Nijmegen gaat Vreemd i.s.m. Doornroosje en de wekelijkse programmering bij meerdere podia in de regio.

Geleidelijk is vanuit Stichting Popwaarts afstand genomen van incidentele kleinschalige projecten en is prioriteit komen te liggen bij uitbreiding en professionalisering van de Popronde.

Van drie steden in 1998 via vijf steden in '99 is de Popronde uiteindelijk uitgebreid tot een festival dat sinds 2000 plaatsvindt in tien steden. In 2006 groeide het festival naar 14 steden en in 2007 verder naar 19 steden. De opzet is in grote lijnen al die jaren hetzelfde gebleven; de kroegen, muziekcafés en theatertjes in het centrum van een stad zijn één avond het décor van jonge, opkomende talentvolle bands.

De ambitie blijft het festival jaarlijks te organiseren en daarmee de kweekvijver functie, de voeding voor De Nederlandse Popmuziek te waarborgen.